תכנים במרחב הבן-גוריוני בנגב
'בביתו במדבר': ביקור בצריף בן-גוריון
סיור בצריף בן גוריון ממן עיסוק בתכנים שונים ומגוונים . בצריף נחשף בן גוריון האדם והמנהיג. בתוכו ניתן לשאול: מי השפיע עליו? את מי העריך? מה היה סדר היום שלו? מי הקיף אותו בחייו? במרחב ההדרכה באתר הצריף מגוון תחנות שמתמקדות בנושאים שונים וחלקן עושות שימוש בטכנולוגיה חינוכית מתקדמת: ניתן לבחור בתחנות המתכתבות עם תכני היום.


מיצג 'משפט העם': חזון ודרך בקבלת החלטות
מיצג המעלה אל מול קהל הצופים סוגיות משמעותיות מימי הקמת המדינה המשפיעות על חיינו גם היום. בית משפט מיוחד מתכנס לדון בכל אחת מן הסוגיות הללו והקהל היושב באולם משמש כחבר-המושבעים המשתתף באופן אינטראקטיבי לאורך המשפט וגם מכריע את הדין בסופו. בן-גוריון עצמו חוזר מן העבר כעד הגנה ומספר לבית המשפט מדוע הכריע בכל אחת מן הסוגיות הללו כפי שהכריע. יחד איתו חוזרות עוד דמויות היסטוריות שהשפיעו על החלטות אלו: מנחם בגין, יגאל ידין, משה שרת, גולדה מאיר, דוד רמז ועוד… ניתן לבחור בין חמישה נושאים: הכרזת המדינה, אלטלנה, דת ומדינה, פיזור אוכלוסין ויהדות התפוצות.
*קיים גם בגרסת אונליין בזמינות לכל רחבי הארץ
תערוכת 'הזקן והעם'
מנהיגות היא מערכת יחסים הדדית ומנהיגים מוצלחים לא רק "משדרים" אלא גם "קולטים". התערוכה עוסקת בדרכים בהן מתקשרים מנהיגים עם הציבור באמצעות שלושה מקרי מבחן במנהיגותו של בן גוריון: התכתבות בנושא עִבְרוּת שמות; כנס הנוער בשייח' מוניס שבו לא זכה בן־-גוריון להקשבתם של בני הנוער אבל המשיך לקיים דו־שיח בכתב ובעל פה עם חלקם; וכינוס בוואדי סאליב בו קיים בן־-גוריון מהבמה דו־שיח עם אזרח, שֶׁמָּחָה על מצבו הכלכלי. בכל אחד ממקרי המבחן מובאים שני צדי השיח כדי לנסות לפענח מה הניע את שני הצדדים ואיך הם חוו את המפגש. התערוכה מזמנת דיון ביחסים בין מנהיג ומונהגים בחברה אזרחית דמוקרטית.


אוצרות בארכיון: ביקור במרכז המבקרים של הארכיון
בארכיון למורשת בן-גוריון שמורים יומנים, מכתבים, נאומים ופרוטוקולים שכתב ה"זקן" ושקיבל במרוצת השנים. במשכנו החדש הוקדם מרכז מבקרים בו מוצגים מסמכים שנוגעים באירועים המכוננים של הציונות ושל מדינת ישראל מראשית המאה העשרים ועד למותו של בן-גוריון. התבוננות בהם מאפשרת מבט מקיף ורב ממדי על שלל נושאים כדוגמת מנהיגות, ממלכתיות, יהדות ויחסי דת ומדינה, החברה הישראלית והנגב. המסמכים שופכים אור חדש על הנושאים השונים ומעניקים מבט מעמיק, רלוונטי ומרגש על פועלו של בן-גוריון ועל ההיסטוריה שלנו.
קורסים מתמשכים במכינות בכל רחבי הארץ
קורס ציונות אז והיום
מטרות הקורס כוללות היכרות עם ההיסטוריה והתמורות במפעל הציונות, תוך הדגשת ערכיה ובחינת רלוונטיותה לימינו. בנוסף, יעסוק הקורס בתפיסתו הציונית של דוד בן-גוריון, בטיפוח הערכה להיבטים ההיסטוריים, הפוליטיים והחברתיים של מדינת ישראל, ובחיזוק תחושת הזהות והאחריות הממלכתית. כמו כן, הקורס ישים דגש על העצמת תכונות מנהיגות אפקטיביות, עבודת צוות, קבלת החלטות וכישורי פתרון בעיות, לצד פיתוח חשיבה ביקורתית ואוריינות מידע.
קורס חלוציות: "חלוציות - אי השלמה עם המציאות"
מטרות הקורס הן קבלת השראה מהיבטים שונים במנהיגותו של דוד בן-גוריון, בחינת ערך החלוציות ורלוונטיותו לימינו, וכן העמקה ביסודות האחריות האישית והמחויבות החברתית כלפי הקהילות אליהן משתייכים המשתתפים.
סמינרים בירושלים והצפון
סמינר תלת יומי בנושא מנהיגות בירושלים
בסמינר זה, המשתתפים יתעמקו בחזונו של דוד בן-גוריון ויקבלו השראה מניסיונו להפוך רעיונות למציאות, תוך התמודדות עם קשיים ומתחים אופייניים למנהיגות, כמו בין הדחוף לחשוב ובין הערכי לאפשרי. הסמינר מזמין את החניכים לחשוב על חזונם האישי והדרכים להגשמתו, בהשראת רעיון 'הסמינר' של בן-גוריון – תהליך של התבוננות, למידה והסקת מסקנות. התכנית כוללת מפגשים עם מנהיגים, סדנאות, הרצאות, סיורים והצגת תוצרים, תוך חיבור בין מורשת העבר לערכים ולמיומנויות של ההווה והעתיד.
סמינר בחיפה וסביבותיה בדגש חזון חברת מופת לחברה הישראלית
החברה הישראלית מגוונת ומורכבת, עם חיים משותפים של קבוצות שונות ומתחים לצד שאיפה לחברה מאוחדת ומשמעותית. בן-גוריון האמין בכוחה של החברה בישראל להתלכד ולשאוף לחברת מופת, תוך אמונה ברוח האדם ויכולותיו. הסמינר מציע לבחון את תפיסותיו של בן-גוריון בהקשר לחיים בחיפה, המשקפים את המגוון הישראלי וכוללים יוזמות לחיים משותפים. התכנית מעודדת צעירים להתבונן, ללמוד ולהבין את אפשרויות השפעתם על החברה, בהשראת גישתו של בן-גוריון שלפיה למידה והתבוננות הן שלב מקדים למעורבות פעילה ומשמעותית.
הרצאות נקודתיות במרחב הבן-גוריוני ובכל רחבי הארץ
בן-גוריון מסמכים מכוננים
מה כתב בן-גוריון ביומנו ביום שבוא הוכרע להכריז על הקמת המדינה? כיצד ראה את תפיסת הביטחון של ישראל? מה הרגיש כשעלה לארץ? מה היתה תפיסתו החינוכית? בהרצאה יערך דיון במסמכי יסוד אלה שיחשוף היבטים מעיינים במנהיגותו של בן גוריון.
בן-גוריון מחשב מסלול מחדש
פעמים רבות אנחנו מציירים לעצמינו מטרה מרוחקת או שאיפה שנראית רחוקה ואלה גורמות לנו לרפות ידיים, לא לעשות דבר. הדוגמא של בן-גוריון יכולה ללמד אותנו שגם מטרות רחוקות, או חזון שנראה על פניו בלתי אפשרי, ניתנים להשגה. ההרצאה תתרכז במאפיין אחד של מנהיגותו – ראייה למרחוק והליכה צעד אחרי צעד, בצעדים קונקרטיים, מעשיים, לקראת מטרה זו. ההרצאה מלווה את בן גוריון ומנתחת מהלכים שעשה בדרך למטרה שנראתה בלתי אפשרית והפכה ממשית יותר ויותר – הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל.
חזון ודרך
כא.נשי חינוך, נעמוד לא אחת במתח שבין המטרות הגדולות של החינוך (בין אם אלו מטרות שאנו ננסח או מטרות המוכתבות מבחוץ) לבין הפעולה בהווה להשגת מטרות מצומצמות יותר. בהרצאה זו נעמיק במנהיגותו של בן-גוריון ונעסוק דרכה במתח שבין חזון לפרגמטיזם; נשאל שאלות נוקבות על עצמנו ועל האופן שבו פעולותינו נשזרות בהקשר חברתי רחב יותר; ונדון בערכים האישיים שלנו וברלוונטיות שלהם לתפקידנו המקצועי.
תיקי צופן - פותחים שולחן: משולחנו של בן-גוריון
באמצעות תיקי הצופן נשאל מה נמצא על שולחן עבודתו של ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל? מה היה חשוב לו? מה היו תחומי העניין שלו? תיקי הצופן יכולים להפעיל מספר קבוצות קטנות בו-זמנית כך שכל המשתתפים יהיו מעורבים בפיצוח אתגרים ומשימות הנוגעות לערך העבודה, ערך הלמידה, חיבור למורשת, חדשנות, ומחוייבות לכלל. מתוך שולחן העבודה של בן-גוריון, טקסטים שכתב, ומבחר חפצים אישיים נציץ לעולמו של בן-גוריון, נצא למשימות חקר, נחבר יחד רמזים, ונכיר דרכם את ראש הממשלה הראשון מזווית מעט שונה.
להזמנת פעילות ולהתאמה אישית ניתן ליצור קשר עם הודיה: