אודות

המכון למורשת בן־גוריון
המכון למורשת בן־גוריון הוקם מתוקף ‘חוק דוד בן־גוריון‘ (1976). המכון הוא גוף חינוכי היסטורי שמרכזו במדרשת בן־גוריון שבנגב, ושלוחה צפונית פועלת בחיפה. במכון בוחנים את חמשת נושאי הליבה במורשתו של דוד בן־ גוריון – ממלכתיות, מנהיגות, חברת מופת, חלוציות ונגב – ומבררים את משמעותם לחברה הישראלית היום.
הפעילויות החינוכיות שהמכון מציע מבוססות על העמקה בסוגיות חשובות בתולדות עם ישראל, בתולדות המדינה והחברה הישראלית. בפעילויות המשתתפים מאותגרים במגוון מתודות שמעוררות לחשיבה, לבחינה ביקורתית ולחוויה רגשית ומעודדות לקום ולעשות מעשה.
פעילויות המכון מתקיימות בכל רחבי הארץ ומגיעות למגוון קהלים –תלמידים, מורים ומנהלי בתי ספר; חיילים, מפקדים ואנשי כוחות הביטחון ואף מנהלי חברות, גמלאים, קבוצות מחו”ל ועולים חדשים, המודרכים בשפתם. מלבד זאת, במכון נכתבים ספרי לימוד וערכות לימוד המיועדים למערכת החינוך הפורמלית והבלתי פורמלית.
במדרשת בן־גוריון פועל מיצג אינטראקטיבי חדש, ‘משפט העם’. הצופים במיצג יכולים להשפיע על ההכרעות בחמישה נושאים בוערים: אלטלנה, סטטוס קוו, פיזור אוכלוסין, יחסי ישראל תפוצות והכרזת המדינה.
צריף בן־גוריון שבקיבוץ שדה בוקר הוא חלק בלתי נפרד מן המכון. הצריף הוא מתחם תיירות מוזיאלי־חינוכי, שבו מרכז הדרכה מתקדם ותערוכות מתחדשות. מתחם הצריף משמש מקור השראה לחזון מרחיק לכת, למנהיגות נחושה ולעשייה חלוצית אשר אינה משלימה עם המציאות ושואפת לשפרה. במתחם הצריף הוקם פארק חלוציות התנסותי. למסיירים בפארק מזומנת האפשרות להעמיק בביטויים רבים של חלוציות, חלוציות שאותה הגדיר בן-גוריון “כאי השלמה עם המציאות”. נוסף על כך חנכנו לאחרונה את תערוכת ‘הזקן והעם’ אשר בעזרת שלושה מקרי מבחן בוחנת את התקשורת בין המנהיג לעם.
המכון, כמו בן־גוריון, רואה במדבר מכשיר לבניית האומה ומרחב לחדשנות בתחומים רבים. המדבר מזמן מפגש אנושי מרתק, מפגש עם יופי מרהיב ומפגש בין המשתתפים לבין עצמם.
צוות המכון

איתן דוניץ
מנכ"ל המכון למורשת בן־גוריון
מנכ”ל המכון למורשת בן־גוריון משנת 2018. למד לימודי תואר ראשון בפילוסופיה, מדעי המדינה ומשפטים ולימודי תואר שני בניהול מלכ”רים וארגונים קהילתיים. חובב השפה העברית על נגזרותיה, ספריה ושיריה. איש החברה האזרחית יותר מעשור ובן־גוריוניסט בנשמתו. גדל והתחנך במדרשת בן־גוריון ומאז הספיק לתור את הארץ, (וקצת) את העולם ולעלות בחזרה לנגב. חי בקיבוץ טללים עם עינב, רעייתו, ובנותיהם – ליאור גליה ורננה.

שמיל אדלר
סמנכ"ל המכון למורשת בן־גוריון
סמנכ”ל המכון למורשת בן־גוריון. נולד בעיר העתיקה בירושלים. למד לימודי תואר ראשון בגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי והוא גם מורה דרך מוסמך. מאמין באפשרות לחבר בין יהדות לחינוך התנסותי דווקא במרחבי הנגב הקסום. רץ הרבה, משתדל לקרוא הרבה, אוהב אנשים וטיולים. שמיל קיצוני במתינותו ומחפש הזדמנויות להפגיש אנשים עם אורח חיים שונה כדי שיעשירו אלה את אלה.
נשוי לדפי ואבא של שקד, מעיין, כליל ודורון, ילדים מלאי אנרגיה ושמחת חיים. שמיל ודפי זכו להשתתף במעשה בראשיתי, בהקמת יישוב משותף לחילונים ולדתיים בנגב (בן־גוריון היה מקנא בהם אילו היה חי היום…).

עינב בנאים
סמנכ"ל כספים
סמנכ”ל כספים. למדה לימודי תואר ראשון במנהל עסקים ובחשבונאות. ילידת העיר דימונה, שבה היא מתגוררת גם היום עם בעלה רועי, שלושת ילדיהם, שלושה כלבים ושני תוכים. עבודתה במכון מלאת עניין ומאתגרת משום שאין בה עיסוק בכספים בלבד, אלא גם שותפות ביצירה. עינב מעורבת בכל נושא החל משלב הרעיון, דרך התהליך ועד תחושת ההישג כשמתממשת תוכנית התורמת תרומה חשובה לחברה הישראלית. במעט הזמן הפנוי שלה עינב אוהבת לטייל בטבע עם משפחתה.

נורית גיא
עוזרת מנכ"ל
הגיעה לקיבוץ שדה בוקר ב־1992 כילדת חוץ. כמו בן־גוריון, התאהבה בנגב מייד והרגישה שבו יהיה ביתה. ואכן, במשך השנים בנתה את ביתה עם בעלה ושלושת ילדיה במדרשת בן־גוריון.
נורית, הייתה אחראית על סיורים מרחיבי אופקים בנגב בחברת ‘נגב ברמה אחרת’ שבה היא שותפה. השאיפה שלה היא להכיר לאנשים את הנגב, את מרקם החיים הקיים בו ואת התממשות החזון של בן־גוריון.

שוש בן שטרית
ראש יחידת מנהלה
הגיעה למכון בגיל 24 כממלאת מקום לשלושה חודשים והשאר היסטוריה… ראשת יחידת המנהלה מתחילת שנות האלפיים. מנהלת ביד רמה את כל ההיבטים הלוגיסטיים במכון למורשת בן־גוריון. אחראית לפניות בתחום ההטרדות המיניות ובתחום הנגישות. ילידת מצפה רמון, היום חיה בבירת הנגב עם בן זוגה ושני ילדיהם.

גיל שניידר
מנהלת צריף בן־גוריון
מנהלת אתר צריף בן־גוריון. הגיעה לצריף בן־גוריון עוד בהיותה חיילת ומאז נקשרו חייה המקצועיים בצריף בן־גוריון, והיום הוא ביתה השני (ולפעמים הראשון…)
מאמינה בא.נשים וחושבת שמפגש בין א.נשים ושיח מגוון הם המפתח ליצירת חברה טובה ומלוכדת על אף חילוקי הדעות. העבודה במכון למורשת בן־גוריון ובצריף בן־גוריון מאפשרת לה לתרום לחברה שלנו את השיח המחבר.
חברת קיבוץ שדה בוקר, נשואה לאריאל, אימא לשתי בנות, טוהר ובר. החיים בנגב הם חלק מן הזהות שלה. מרגישה שמאז שעברה לנגב החכימה וצמחה כמו שנאמר ‘הרוצה להחכים – ידרים’.

אביגיל פלד
ראש המערך לפיתוח תוכניות לימודים
ראש המערך לפיתוח תוכניות לימודים. עובדת בצוות המערך לפיתוח תוכניות לימודים משנת 2010, ראש מערך הפיתוח משנת 2013. ציונית. ילידת ירושלים. אביגיל למדה לימודי תואר ראשון באוניברסיטה העברית, לימודי תואר שני ביהדות ובמנהיגות חינוכית במכון שכטר ולימודי תעודת הוראה בחינוך פתוח וניסויי.
הלכה למדבר בעקבות בעלה, ולא מתחרטת לרגע. מגדלת איתו את עשהאל, שילה ואחינעם בביתם שבמדרשת בן־גוריון. מנסה ללא הצלחה לעמוד על הראש. לומדת כל יום משהו חדש על בן־גוריון, על החיים שלנו כאן ועל עצמה. חשה בת מזל על כך שזכתה לעסוק באופן יום־יומי בליבה של חיינו בארץ הזאת, עם צוות הפיתוח שמורכב מאנשים מעמיקים, שואלי שאלות, מצחיקים וסקרנים.>

עדי זהר
מנהלת השלוחה הצפונית
מנהלת את השלוחה הצפונית של המכון למורשת בן־גוריון ואת תחום הדיגיטל במכון. לעדי תואר שני במדעי המדינה ובתקשורת פוליטית, היא יועצת ארגונית ומגשרת מוסמכת, מתמחה בתחום הניהול. מדריכה ומנחה מגוון קהלים בתחומי מנהיגות, ציונות וחברת מופת. מובילה תהליכי שינוי במערכת החינוך ומיזמים חברתיים.
החלה לעבוד במכון כמדריכה לפני יותר מ־25 שנה. החל משנת 2005 מנהלת את השלוחה הצפונית של המכון. מתגוררת בחיפה ואם לארבעה ילדים.

רמון זיו־אב
מנהל מרכז המבקרים של הארכיון למורשת בן-גוריון
איש פיתוח תוכניות לימודים במכון למורשת בן־גוריון משנת 2013. שמח לעסוק בחינוך במכון שמרכזו בנגב. נולד ב־1980 בערבה וגם גדל בה. את חייו הבוגרים קבע בצפון הרחוק, בבאר שבע, שם פגש את שירי ושם גם נולדו להם שני ילדים מקסימים (ואליהם הצטרף חתול). רמון שימש במגוון תפקידים בתחום החינוך: מדריך בתנועת נוער, מאמן כדורגל, מנחה במסל”ן ומורה להיסטוריה בתיכון. בוגר לימודי תואר ראשון בהיסטוריה וחינוך ותואר שני בלימודי מגדר – שניהם מאוניברסיטת בן־גוריון בנגב, כמובן.

יוני גליציאנו
ראש יחידת כוחות הביטחון
ראש יחידת כוחות הביטחון. תושב שדה בוקר ואבא מסור לארבעה ילדים. יהודי בארץ ישראל, ציוני בלתי מתפשר, עובד במגוון תפקידים בחינוך הבלתי פורמאלי ומרצה יותר מעשרים שנה. חובב שירה ומעריץ של אלתרמן. רואה כבוד בהזדמנות להפגיש מבקרים מכל הסוגים עם אישיותו של בן־גוריון, שעם דרכו וערכיו הוא מזדהה.

הודיה אוחנה
ראש יחידת החינוך
ירושלמית מבטן ומלידה וירוחמית בהווה. אוהבת אדמה וארץ, למדה שני תארים בלימודי ארץ ישראל ועסקה בהוראה והדרכה בתחום. וכיוון שאין אדמה ללא אדם גם עוסקת בתקשורת מקרבת. מגדלת עם יהונתן חמישה מופלאים, חובבת אפיה, ריצות וטיולים במדבר.

אסתר סויסה בן־זמרה
ראש יחידת קהל רחב ומבקרי חו"ל
ראש יחידת קהל רחב ומבקרי חו”ל. ילידת אנגליה, למדה לימודי תואר ראשון בהיסטוריה של עם ישראל וספרות צרפתית באוניברסיטה העברית ולימודי תואר שני בחוג ללימודי ישראל באוניברסיטת בן־גוריון בנגב. התיישבה בדימונה בשנת 1990, שם התחתנה עם אבי ויחד גידלו חמישה ילדים: אשר, יערה, דוד, טליה ואריאל־יהודה. היום גרה באבן שמואל. בשנת 2008, אחרי שנים של עבודה במגבית בריטניה ובסוכנות היהודית, עברה לעבוד במכון למורשת בן־גוריון. עדיין מתרגשת מדי יום מן הנוף המפעים של נחל צין ומתגובות הקהל הפוגש את דמותו המורכבת של מייסד המדינה.

מיכל רוזן שוורץ
ראש יחידת שיווק ודיגיטל
בעלת תואר ראשון באומנות ועם מעל ל-10 שנות ניסיון בתחום השיווק והדיגיטל, אומנם גדלה בניו-יורק אבל ליבה תמיד היה פה בארץ. לפני מספר שנים עברה ביחד עם בן זוגה וילדיהם למדבר הקסום, אותו היא מאוד אוהבת.

דנה אוחנה־ועקנין
רכזת מנהלה בצריף בן־גוריון
רכזת מנהלה ואדמיניסטרציה בצריף בן־גוריון. נולדה בדימונה וחיה בה עד היום עם כפיר ושני בניהם. אוהבת את הצריף כאילו הוא ביתה השני.

לנה טרגנסקי
מנהלת קבלת קהל ומדריכה בצריף בן־גוריון
מנהלת קבלת קהל ומדריכה בצריף בן־גוריון. תושבת באר שבע ואמא ליהודה. מורת דרך, רוקדת ומטיילת, חובבת טבע ובייחוד פרחים, בעלת אוסף מטורף של פילים. מאוהבת באנרגיות של הצריף ומדביקה את כולם בהתלהבות, קשה להיפרד ממנה בלי לקנות ספר חולצה או דיסק־און־קי של בן־גוריון.

דב מנדלוביץ’
עובד בקבלת קהל בצריף ובקופה
עובד בקבלת קהל בצריף ובקופה. נולד בירוחם וחי בה, אבא לשלושה ילדים וסבא לשישה נכדים מקסימים.

גילי גופר
אשת המערך לפיתוח תוכניות לימודים
היסטוריונית המתמחה בציונות ובמגדר. עובדת בפיתוח תוכניות לימודים במכון למורשת בן־גוריון משנת 1995, ולכן למעשה, מתמחה גם בבן־גוריון… את לימודי התואר השלישי השלימה באוניברסיטת בן־גוריון בנגב. עבודת הדוקטורט שלה עוסקת בעיצוב הנשיות בראשית תנועת העבודה.
מנחה, מרצה, מדריכה ומורה מאז שהיא זוכרת את עצמה. מאמינה ביכולתם של כל איש ואישה להשתנות ולשנות את סביבתם ואת החברה האנושית כולה.

ענת מדסון קינסט
אשת המערך לפיתוח תכניות לימוד
נולדה בערבה, גדלה בירושלים, ובחרה לבנות בנגב ולהיבנות ממנו.
בתואר הראשון למדה מדע קוגניטיבי, ובתואר השני למדה ניהול ויישוב סכסוכים. אחרי שנים ארוכות של עבודה בארגונים חברתיים שמחה להגיע למקום שבו אפשר לדבר על חברת מופת ביום יום ובלי ציניות. חולקת את חייה עם בן-זוגה שי, ושלושת ילדיהם: עומרי, גלעד ובועז.

דניאל ברוק
איש המערך לפיתוח תכניות לימוד
מתגורר בניצנה אחרי שנים של גלות במרכז הארץ. נושם מחדש באוויר המדברי. אבא לשלושה, בעל לאחת. למד קולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל אביב, היום חושב על החינוך – לימודי תואר שני בפילוסופיה של החינוך, עסק בחינוך רבות, עשה עוד דברים אבל נמצא עם הפנים קדימה.
בזמנו החופשי מתרגם וקצת כותב.

סופיה אלוביץ׳
מדור הדרכה והכשרה בכוחות הבטחון
סופיה אלוביץ׳ מבאר שבע, אחרי שרות קבע בחיל האוויר (רובו בנגב). אימא לשתי בנות ארבל (5.9) וברנע (2.5), בוגרת אוניברסיטת בן-גוריון בלימודי היסטוריה וספרות עברית. מוטו לחיים שעל פיו התנהלתי עד כה: ״אם צריך גלגל, אני הגלגל.״ טרומפלדור

אלכס קמינסקי
רכזת מנהלה ביחידת כוחות הביטחון
בת 36, נשואה ליבגני ואמא לשתי בנות מתוקות בשם מאי ורוני.
גרים בקיבוץ טללים 5 שנים.
הגיעו אלינו מב”ש בעקבות העבודה של יבגני וישר התאהבו באזור: במדבר, בשלווה ובאווירה הקיבוצית.

מוריה מרדכי
רכזת מנהלה ושיווק ביחידת מערכת החינוך
גרה במרחב עם.
גדלה והתחנכה בבית סבתה בירוחם, פעילה בתחום הרובוטיקה כבר שבע שנים ואוהבת מאוד לחקור וללמוד על נושאים חדשים וישנים.

עליזה מנדלוביץ
מזכירת המכון
מזכירת המכון בעשרים השנים האחרונות. נשואה לדב, שעובד בצריף בן־גוריון, שניהם ילידי ירוחם וגרים בה כל חייהם. לעליזה ולדב שלושה ילדים ושישה נכדים. שמחים להיות חלק ממשפחת המכון, מקום עבודה מחבק ותומך.

ישי שדה
מנהלן המכון
חי בקיבוץ שדה בוקר, שם בונה את ביתו עם נועה זוגתו ושלושת ילדיהם. אוהב את המדבר, את המרחבים הפתוחים שמחברים אותו לעצמו. אוהב את הקהילה בה הוא חי. נהנה לטייל, לשמוע מוזיקה ולבלות עם המשפחה.
שמח לקחת חלק בעבודה במכון מתוך אהבת האדם והאמונה בדרך.