fbpx

תוצאות נוספות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

פעילויות והרצאות לקבוצות וארגונים בצפון ובמרכז

הפעילויות מתקיימות מתוך התבוננות בתולדות הציונות ומתוך בחינת התממשות חזונו של דוד בן־גוריון במשך השנים והרלוונטיות להווה ולעתיד החברה.

הרצאות ושיח

חזון ודרך

מנהיגותו של דוד בן-גוריון התמקדות במנהיגותו של בן-גוריון ולמידה מאתגרי העבר בהתבסס על החלטותיו מאז ימי נעוריו ועד להפיכתו "לזקן" משדה בוקר. ראייה למרחוק, הליכה בצעדים קונקרטיים לקראת המטרה הגדולה ויכולת להתגמש ולחשב מסלול מחדש הם רק חלק מהדברים עליהם נדבר במהלך ההרצאה הזו.

חזון הנגב של בן-גוריון

הרצאה שעוסקת בקשר המיוחד של בן-גוריון לנגב ומתחקה אחרי הנסיבות שבהן עלה הנגב על המפה הציונית. נעמיק בחזון בן-גוריון לנגב, שהלך והתגבש במשך כמה עשורים, ונבין ממה הוא מורכב ואיך ניסו להגשימו לאורך השנים.

ממלכתיות על פי תפיסתו של בן-גוריון

ממלכתיות היא מושג מורכב ומופשט. היא אחד מעמודי התווך במחשבה המדינית של בן-גוריון והייתה אבן בוחן מרכזית בעיצוב מוסדות המדינה והחברה בישראל בראשיתה. בהרצאה נסקור שתי פרשיות בהן הייתה הממלכתיות כלי מרכזי להכרעות מנהיגותיות ונדון בשאלה – איך נוגעת הממלכתיות לחיינו היום.

"הייתי בכל הכבוד והרצינות מציע לו לשנות שמו לשם עברי"

הייתי בכל הכבוד והרצינות מציע לו לשנות שמו לשם עברי" – עברות שמות בין האישי לציבורי – בן-גוריון ראה בעברות השמות את הדרך ליצירת עברי חדש. עד כמה ראוי שמנהיג יתערב בעניין פרטי כמו שינוי שם? מה יכול להניע אזרחים לפנות למנהיג בסוגיה אישית שכזו? ואיך כל זה מתקשר לכוך ההיתוך ולרב תרבותיות. על כל זה בהרצאה

כחותם על ליבנו - מסיפור אישי לסיפור לאומי

ההרצאה מציעה מסע המשלב רגשות ותובנות על השואה והשפעתה על החברה הישראלית. המשתתפים נחשפים לסיפוריה של ניצולת שואה, תוך בחינת המסקנות שהסיקה לגבי החברה הישראלית כיום.

"חיי עולם וחיי שעה" - בן-גוריון ותפיסת הקיימות

למרות שבן-גוריון לא הכיר את המושג 'קיימות' ניתן לראות היום בחלק מיוזמותיו תפיסה מקיימת, למשל בייעור, בפיזור האוכלוסייה ובשימוש באנרגיית השמש. בכל אחד מהם פעולתו של בן-גוריון ניכרת עד היום. במהלך ההרצאה נדבר על כל אלה ועוד

"עוד ישירו לך שיר, מעברה' - העלייה הגדולה וקליטתה

בראשית שנות החמישים מיד לאחר הקמת המדינה החלו להגיע לארץ גלי עלייה גדולים ובמשך שלוש וחצי שנים הכפיל הישוב את עצמו בתהליך דרמטי ומהיר. האם בכוחה של מדינה בשנותיה הראשונות לקלוט עלייה כה גדולה ורבגונית?

"טוב שנזכרת סוף סוף שיש לך אמא ואבא..."

מכתביו של בן-גוריון למשפחתו -כך פתח בן-גוריון את המכתב לבתו הבכורה גאולה, שבועות ספורים לאחר שעלו הוא ופולה להתיישב בשדה בוקר. כמעט בכל אחד ממכתביו וקטעי יומנו, גם האישיים ביותר, מתמזג העיסוק הציבורי עם העיסוק בעניינים הפרטיים. הקריאה במכתבים שכתב בן-גוריון לבני ובנות משפחתו חושפת בפנינו באופן אינטימי ובלתי אמצעי את דוד בן-גוריון כפי שעוד לא הכרנו

אוכל ציוני - בין כור היתוך לרב תרבותיות

אם אתם שואלים את עצמכם מה כבר יכול להיות ציוני באוכל, הצטרפו אלינו למסע שיתחיל בעגבנייה ובזיתים, ימשיך בפתיתים ויגמר במה שיש לנו בצלחת.

בן-גוריון והתנ"ך

לבן-גוריון היה קשר ישיר, בלתי אמצעי ועמוק עם ספר הספרים. במהלך ההרצאה ננסה להבין את המקום המרכזי שתפס התנ"ך בחייו של אדם אשר לא שמר מצוות

גיבוש וחוויה

חיפה בחזונו של הרצל, בין חזון למציאות – סיור טעימות

מרכז החברה היהודית בספרו של הרצל 'אלטנוילנד' מצוי בעיר חיפה. חיפה העתידית, האוטופית, והבינלאומית, המהווה בסיס לחזון החברה ברומן, מבוססת על חיפה הממשית ועל הפוטנציאל שראה בה הרצל לקידום חברת מופת, ושותפות. מה ראה הרצל בחיפה שבה בחר למקם את החברה אידיאלית שלו? עד כמה תואמת חיפה היום את החזון של הרצל בתחומים שונים: קדמה וטכנולוגיה, חיים בשותפות, חינוך, תרבות? עד כמה מתאים חזונו לצרכים של תושבי חיפה וסביבתה?

התחלת הסיור בטיילת לואי, במרכז הכרמל, סיום ברחבת המדעטק חיפה. 

במהלך הסיור נטעם נריח ונראה את מרחב החיים בחיפה בין חזון למציאות

פארק חלוציות נייד

פארק החלוציות הינו מתחם של למידה התנסותית, הממחיש בצורה חווייתית את תפיסת החלוציות והמנהיגות
של בן-גוריון.
הפארק מייצר סימולציות של חלוציות ומנהיגות בעזרת דינמיקה קבוצתית ברוח מנהיגותו של בן-גוריון וברוח
החלוצים והחלוצות שלא השלימו עם המציאות.
בעזרת חינוך התנסותי בפארק החלוציות אנו למדים על דרך קבלת ההחלטות של החלוצים, של הקבוצה ושלנו.
משך הפעילות: בין חצי שעה לשעתיים. תלוי בכמות הפעילויות אותן רוצים לעשות במקום.

מיצג אינטראקטיבי "משפט העם"

דוד בן-גוריון מגיע לבית המשפט כדי להשמיע את קולו בחמישה נושאים היסטוריים: הקמת המדינה, פרשת אלטלנה, פיזור האוכלוסין ועיירות הפיתוח, יחסי דת ומדינה והסכם הסטטוס קוו, והיחסים שבין מדינת ישראל ליהדות התפוצות. על המשתתפים לשמש כחבר מושבעים ולהחליט: האם החלטותיו של בן גוריון היו צודקות? האם לאו?

תיק צופן: משולחנו של בן-גוריון

שולחנו של בן-גוריון מגיע עד אליכם עם סדרה של חידות ומשחקים אתגר קוגניטיבי ודיון ערכי. חדר הבריחה מתייחס למוצגים אשר נמצאים בשולחן עבודתו של דוד בן גוריון (שאותם ניתן לראות בצריף בן-גוריון), המלמדים על ערכיו ועל מקורות ההשראה שלו.

הרצאות בשילוב זמר עברי

"חזרנו אל בורות המים"? - ירושלים בזמר העברי

תוך מפגש עם שירים ופזמונים נבחנים השינויים שעברה החברה הישראלית ביחס אל עיר הבירה ירושלים והשפעתה של מלחמת ששת הימים על האווירה הציבורית בארץ

נגב - דימוי ומציאות

היכרות בסיסית של תולדות הנגב בתודעה הציונית, היכרות עם הצורות השונות שהנגב מוצג בחברה הישראלית – סרטים, שירים וכו', היכרות עם המציאות של הנגב היום – נתונים עכשוויים, העלאת שאלות לגבי עתיד הנגב

"העמק הוא חלום"

סיפור ההתיישבות בעמק ובניית האתוס החלוצי דרך שירים וסיפורים אישיים מרתקים

"מוכרחים להמשיך לנגן" - מלחמות ישראל ומה שביניהן בראי הזמר העברי

ההרצאה משלבת עשרות שירים, חלקם מושמעים באודיו וחלקם כקליפי וידאו. משיר הרעות ובאב אל וואד ועד הילדים של חורף 73: נלווה את החברה הישראלית תוך בחינת יחסה למלחמות, לשכול, ללאומיות. נשמע ונראה סימנים לתהליכים שעברנו, וביניהם האינדיבידואליזם המתגבר, מקומו של צה"ל בחברה הישראלית, מעברים בין חרדה וביטחון, אופוריה ודיכאון ועוד.

ליצירת קשר:  ליאור > 052-312-4808   |   מייל > [email protected]

איתן דוניץ

מנהל המכון למורשת בן־גוריון

מנהל המכון למורשת בן־גוריון משנת 2018. למד לימודי תואר ראשון בפילוסופיה, מדעי המדינה ומשפטים ולימודי תואר שני בניהול מלכ"רים וארגונים קהילתיים. חובב השפה העברית על נגזרותיה, ספריה ושיריה. איש החברה האזרחית יותר מעשור ובן־גוריוניסט בנשמתו. גדל והתחנך במדרשת בן־גוריון ומאז הספיק לתור את הארץ, (וקצת) את העולם ולעלות בחזרה לנגב. חי בקיבוץ טללים עם עינב, רעייתו, ובנותיהם – ליאור גליה ורננה.