אודות

המכון למורשת בן־גוריון
המכון למורשת בן־גוריון הוקם מתוקף ‘חוק דוד בן־גוריון‘ (1976). המכון הוא גוף חינוכי היסטורי שמרכזו במדרשת בן־גוריון שבנגב, ושלוחה צפונית פועלת בחיפה. במכון בוחנים את חמשת נושאי הליבה במורשתו של דוד בן־ גוריון – ממלכתיות, מנהיגות, חברת מופת, חלוציות ונגב – ומבררים את משמעותם לחברה הישראלית היום.
הפעילויות החינוכיות שהמכון מציע מבוססות על העמקה בסוגיות חשובות בתולדות עם ישראל, בתולדות המדינה והחברה הישראלית. בפעילויות המשתתפים מאותגרים במגוון מתודות שמעוררות לחשיבה, לבחינה ביקורתית ולחוויה רגשית ומעודדות לקום ולעשות מעשה.
פעילויות המכון מתקיימות בכל רחבי הארץ ומגיעות למגוון קהלים –תלמידים, מורים ומנהלי בתי ספר; חיילים, מפקדים ואנשי כוחות הביטחון ואף מנהלי חברות, גמלאים, קבוצות מחו”ל ועולים חדשים, המודרכים בשפתם. מלבד זאת, במכון נכתבים ספרי לימוד וערכות לימוד המיועדים למערכת החינוך הפורמלית והבלתי פורמלית.
במדרשת בן־גוריון פועל מיצג אינטראקטיבי חדש, ‘משפט העם’. הצופים במיצג יכולים להשפיע על ההכרעות בחמישה נושאים בוערים: אלטלנה, סטטוס קוו, פיזור אוכלוסין, יחסי ישראל תפוצות והכרזת המדינה.
צריף בן־גוריון שבקיבוץ שדה בוקר הוא חלק בלתי נפרד מן המכון. הצריף הוא מתחם תיירות מוזיאלי־חינוכי, שבו מרכז הדרכה מתקדם ותערוכות מתחדשות. מתחם הצריף משמש מקור השראה לחזון מרחיק לכת, למנהיגות נחושה ולעשייה חלוצית אשר אינה משלימה עם המציאות ושואפת לשפרה. במתחם הצריף הוקם פארק חלוציות התנסותי. למסיירים בפארק מזומנת האפשרות להעמיק בביטויים רבים של חלוציות, חלוציות שאותה הגדיר בן-גוריון “כאי השלמה עם המציאות”. נוסף על כך חנכנו לאחרונה את תערוכת ‘הזקן והעם’ אשר בעזרת שלושה מקרי מבחן בוחנת את התקשורת בין המנהיג לעם.
המכון, כמו בן־גוריון, רואה במדבר מכשיר לבניית האומה ומרחב לחדשנות בתחומים רבים. המדבר מזמן מפגש אנושי מרתק, מפגש עם יופי מרהיב ומפגש בין המשתתפים לבין עצמם.