עדכונים ואירועים

"הדרכה נפלאה ומרגשת", פרופ' דודי יוגב , רכז קורס מורי דרך

אל צוות צריף בן גוריון,

בתאריך ה-4 למרץ 2018 ביקרתי עם קורס מורי דרך שבניהולי, באתר צריף בן גוריון. האתר הינו אתר חובה בסילבוס של קורס מורי דרך (וכך ראוי שיהיה).
את פנינו קיבלה רונית, מדריכה וותיקה ומוכשרת אשר בכישרון רב, בחן מיוחד, ובמקצועיות נדירה העבירה לנו הדרכה נפלאה ומרגשת, וניכר כי הקשר שלה עם האיש הענק ועם האתר הינו אישי, חזק ומיוחד במינו.

כמרצה בקורס מורי דרך, האמון על תקופת העת החדשה, המנדט הבריטי ו"המדינה שבדרך", אני נחשף בשנים אחרונות לבורות מעיקה של בני נוער ואף של צעירים וצעירות בוגרי צבא, בכל מה שקשור לתקומת מדינת ישראל, למאבק המדינה שבדרך, ולדמויות המרכזיות שהובילו להקמת מדינת ישראל.

לפעמים בהיסטוריה של עם, של אומה מופיע מאי שם, איש שנועד לגדולה, איש שנועד להוביל ומנגד עם צמא ונואש למנהיג. איש שנוטל את ההגה של ההיסטוריה היהודית, נוטע בעם אמונה וביטחון בצדקת הדרך, ולא מהסס לעמוד בראש העם היוצא למלחמה על עצמאותו ועל קיומו. כזה היה בן גוריון, אולי אחת המתנות הנדירות שקיבל הישוב היהודי בדיוק בעת לה נזקק העם ביותר.
את מקומו של בן גוריון כמנהיג האומה היטיב לתאר שמעון פרס ביום פטירתו של בן גוריון, כאשר נקרא לחדר בבית החולים "תל השומר" בו שכב בן גוריון ללא רוח חיים, וכך כתב: "בחדר עמדה יתמותו של עם".

את מקומו הנדיר של בן גוריון בעיני העם, ניתן גם לגלות ממכתבה המצמרר של אם שכולה שאיבדה את בנה במלחמת העצמאות, וכך מכתבה לראש הממשלה שלה: "אדוני ראש הממשלה. אתה אל נא תרפינה ידיך. חזק ואמץ. אתה עסוק במלאכת קודש. תקים לנו מדינה, אל תישבר מזה שהבן שלי נהרג, אם אתה תישבר לא תקום לנו מדינה". במכתב הזה טמונה גדלותו של דוד בן גוריון
אני רואה בבן גוריון דמות מופת, מיוחדת במינה שלאורה חובה עלינו לחנך את הדור הצעיר. לכן שמחתי ביותר לראות, כי לפני שנים מעטות עבר אתר צריף בן גוריון שינוי וחידוש יסודי.
האתר כיום ידידותי יותר, מתודי יותר, ומעביר באופן מוחשי יותר את חווית בן גוריון, לבני נוער לצעירים, לתיירים ולעם כולו. זהו שינוי מבורך וחשוב שייתן עם הזמן את אותותיו בקרב בני הנוער המבקרים במקום.

קבלת הפנים הראשונה בסככת הדרכה באתר, בסרט האנימציה המקסים על בן גוריון, מכניסה  באופן מסקרן ונכון את המבקר לתוך דמותו של בן גוריון ולחזון הנגב שלו, כאשר מהמפה הנמצאת בסמוך, קל למבקר לראות עד כמה גדול שטחו של הנגב והמדבר ביחס לשאר שטחה של מדינת ישראל.
הביקור באולם המכונה: "משנתו של בן גוריון במבחן הזמן", בו ישנה פעילות אינטראקטיבית של המבקר עם אירועים בחיי בן גוריון, יחד עם תצוגה של פריטים שונים מחייו, הינו רעיון נפלא ויעיל על מנת ליצור עניין, סקרנות ומשיכה של המבקר לתוך נבכי נפשו ופעילותו של דוד בן גוריון. רעיון ראוי ומבורך.

הביקור בצריף, שנותר כפי שהיה לפי בקשתו של בן גוריון, התצפית בחדר עבודתו, במטבח , בחדרי השינה, היה ותמיד יהיה ליבו של הביקור המרגש.
המעבר למבנה נוסף בביקור, שבו מוקרן הסרט: "מנהיגותו של בן גוריון- איזה הוא מנהיג", יחד עם צילומים של מכתבים שקיבל מהעם מבני נוער ומענה למכתבים שכתב בן גוריון, שכלל לעיתים הערות ביקורת, כמו לאותו תלמיד שמכתבו היה רצוף שגיאות כתיב, מהווה סיום ראוי ומיוחד לביקור. זהו מנהיג נדיר שלנו הזה שאמר בתום מלחמת העצמאות: "הנס הגדול שקרה במלחמת העצמאות, הוא שלא סמכנו על ניסים".

הייתי חושב שראוי היה, להציג בפינה מסוימת באחד המבנים, את הספרים הרבים שבן גוריון כתב. למשל, הייתי מאוד רוצה להציג למבקרים הצעירים את ספרו "מלב אל לב"- אוסף מכתבים שכתב דוד בן גוריון להורים שכולים. מנהיג שכתב כל כך הרבה ראוי שתכונה זו תודגש ותוצג באתר שלכם.

תבורכו על השינוי החשוב והנדרש שערכתם באתר.

יישר כוח
בברכה ותודה,